De aanhangwagen als milieubewuste en duurzame vervoersoplossing

Tegenwoordig is het als bedrijf belangrijk om bewust bezig te zijn met het milieu en de invloed die wij daar, met onze werkzaamheden, op hebben. Het is niet alleen van belang om een 'groen' imago te hebben, maar ook om daadwerkelijk investeringen te doen die het milieu zo min mogelijk belasten. De keuze om milieubewust te investeren is helaas niet altijd de meest rendabele, zeker als er van overheidswege geen subsidie op wordt verstrekt.

Bij een milieubewuste investering denkt u waarschijnlijk niet direct aan de aanschaf van een aanhangwagen. Toch is een aanhangwagen een oplossing waarmee u de belasting op het milieu vermindert. Dit leggen wij graag aan u uit.

Op welke wijze is een aanhangwagen milieuvriendelijk?

Productie van een aanhangwagen en de daarbij gebruikte materialen

Aanhangwagens worden op een zeer duurzame manier gemaakt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de modernste productietechnieken om de belasting op het milieu zo klein mogelijk te houden. De aanhangwagens worden daarnaast voor het grootste deel opgebouwd uit materialen die afkomstig zijn uit het recyleproces en aan het einde van de levensduur ook weer probleemloos gerecycled kunnen worden, zoals bijvoorbeeld het staal dat gebruikt wordt voor de fabricage van het chassis.

Chassis van een tandemas aanhangwagen

Het chassis van een aanhangwagen is, zoals eerder vermeld, vrijwel altijd vervaardigd uit staal dat is verzinkt. Door het verzinken heeft het staal een lange levensduur van enkele tientallen jaren en is het volledig recyclebaar.

Gebruik van FCS gecertificeerd hout in de laadvloer

De laadvloer van de meeste aanhangwagens is vervaardigd uit FCS gecertificeerd betonplex. Dit betekent niet alleen dat het gebruikte hout duurzaam is geproduceerd, maar ook dat het restmateriaal voor 100% wordt hergebruikt. Er komen bij de productie van hout immers vrijwel geen afvalstoffen vrij aangezien het een natuurlijk materiaal is. De betonplex bodemplaat van een aanhangwagen gaat vaak 10 jaar of langer mee en gedurende die periode blijft de daarin opgeslagen CO2 dus weg uit de atmosfeer. Ook door de duurzame nieuwe aanplant van bomen wordt nog eens extra CO2 uit de atmosfeer onttrokken. CO2 is, zoals u wellicht weet, één van de gassen die bijdragen aan het broeikaseffect op onze planeet.

De laadbak van een aanhangwagen heeft borden die zijn vervaardigd uit fins betonplex of uit aluminium. Voor de betonplex borden geldt hetzelfde als voor de betonplex bodemplaat. Aluminium borden hebben een vrijwel oneindige levensduur. Het aluminium kan, als de aanhangwagen aan het einde van de levensduur wordt gerecycled, voor meer dan 95% worden hergebruikt.

De banden van een aanhangwagen leveren ook grondstoffen voor nieuwe producten

Op de banden van een aanhangwagen wordt een verwijderingsbijdrage geheven. Hoewel een aanhangwagenband veel langer meegaat dan een autoband, is deze vaak na zes tot acht jaar wel aan vervanging toe. Door deze verwijderingsbijdrage kan een versleten aanhangwagenband altijd gratis worden ingeleverd bij een inzamelpunt waardoor deze niet in het milieu terecht komt. De afgedankte band wordt dan gescheiden in rubber, staal en nylon en deze drie reststoffen kunnen weer hergebruikt in nieuwe eindproducten.

Kortom, een aanhangwagen is gemaakt voor een zeer lange levensduur en dus periode van gebruik, dit in tegenstelling tot veel wegwerpproducten in de huidige maatschappij. De materialen waaruit een aanhangwagens is opgebouwd kunnen, aan het einde van de levensduur van de aanhangwagen, vrijwel voor 100% hergebruikt worden. De milieubelasting van een aanhangwagen is daardoor extreem laag voor een transportmiddel.

De aanhangwagen is ook milieuvriendelijk in het gebruik

Een aanhangwagen is ook in het gebruik één van de milieubewuste keuzes die u met uw bedrijf kunt maken. Daarbij is het ook een investering die snel terugverdiend kan worden, en veel kosten kan besparen.

Een aanhangwagen kan gebruikt worden om veel gewicht, volume of lengte te vervoeren. In deze gevallen is de combinatie van een kleinere auto met een aanhangwagen in aanschaf vaak al veel goedkoper dan een grotere auto die al dat extra gewicht, volume of lengte kan vervoeren. Een kleine combi met een gesloten aanhangwagen is in aanschaf bijvoorbeeld snel tot € 5000,= of meer goedkoper dan een grotere en zwaardere bestelbus.

Uiteraard werkt het gebruik van een aanhangwagen ook positief door in lagere kosten voor exploitatie, onderhoud, brandstofverbruik en afschrijving van een auto.

Het gebruik van een aanhangwagen betekent ook meer flexibiliteit. Een auto met aanhangwagen kan uiteraard ook gewoon als auto, zonder aanhangwagen, worden gebruikt. Een grotere bestelbus zal daarentegen altijd een bestelbus blijven. Daarbij hebben bestelbussen vaak maar een laadvermogen van 600 tot 1200 kilogram terwijl er aanhangwagens zijn met laadvermogens tot wel 2500 kilogram.

Kortom. Een aanhangwagen is niet alleen economisch een slimme keuze, ook een milieutechnisch is de aanhangwagen een zeer goede keuze.

Witte Humbaur enkelasser gesloten aanhangwagen achter een grijze stationwagen

Copyright © 2024 Aanhangcars B.V., alle rechten voorbehouden.