Hoe kunt u uw aanhangwagen beveiligen tegen diefstal?
Hebt u een nieuwe aanhangwagen gekocht? Of misschien een tweedehands opknappertje? Het maakt niet uit hoe duur hij was, het is wel úw aanhangwagen. U wilt ook graag dat het uw eigendom blijft en voorkomen dat anderen er mee aan de haal gaan. We geven graag een aantal tips hoe u uw aanhangwagen tegen diefstal kunt beveiligen. Bedenk wel dat een gelegenheidsdief door deze tips in veel gevallen wel afgeschrikt wordt. Een ervaren dief die het op uw aanhangwagen heeft voorzien laat zich niet zo snel uit het veld slaan. Hij zal alleen iets langer de tijd nodig hebben om uw aanhangwagen mee te nemen.
Dieven hebben grote interesse in aanhangers tot en met 750 kilogram, waarvan de meeste ongeremde uitvoeringen zullen zijn. Dit komt door het feit dat deze aanhangers geen eigen kenteken hebben waardoor ze makkelijker te verkopen zijn. Dit betekent niet dat u bij een wagen met eigen kenteken geen risico loopt. Verkoop van een gestolen aanhangwagen met eigen kenteken vraagt iets meer creativiteit van een dief, maar die zal dat er graag voor over hebben als hij uw aanhangwagen makkelijk mee kan nemen.
Maak uw aanhangwagen duidelijk herkenbaar en onderscheidend van de rest
Het zal de doorgewinterde dief er waarschijnlijk niet van weerhouden om uw aanhangwagen te stelen. Als u deze bedrijfsmatig gebruikt is het een heel goed idee om deze van uw bedrijfsreclame te voorzien. Als uw aanhangwagen er op die manier uitspringt wordt deze minder interessant om te stelen. Het vergroot ook de kans dat de wagen wordt herkent wanneer hij wel zou worden gestolen.
Ook als u geen bedrijfsreclame op uw aanhangwagen gaat voeren kunt u deze ook op andere manieren meer herkenbaar maken. U kunt bijvoorbeeld op bepaalde onderdelen onderscheidende kleuraccenten aanbrengen. U kunt ook uw naam aanbrengen op vaste onderdelen van de aanhangwagen. Dit doet u dan bij voorkeur niet op plaatsen die direct in het zicht zitten, maar wel kunnen helpen om hem makkelijker te identificeren na een eventuele diefstal.
Uw aanhangwagen tegen diefstal beveiligen begint al met het parkeren
Als u uw aanhangwagen parkeert zet u deze liefst op een afgesloten terrein, of nog beter ergens binnen, uit het zicht van het dievengilde. Hebt u niet de mogelijkheid om hem binnen, of op een afgesloten terrein, te stallen? Probeer de aanhangwagen dan zo neer te zetten dat deze zo veel mogelijk ingesloten wordt door andere objecten, en daardoor niet zo makkelijk mee te pakken is.
Maak uw aanhangwagen vast met een goed kettingslot
Als u de mogelijkheid hebt kunt u ook uw aanhangwagen tegen diefstal beveiligen door hem naast een object te parkeren, zoals bijvoorbeeld een lantaarnpaal. U kunt dan met een ketting en een goed slot de aanhanger vast zetten aan deze paal. Wij adviseren dan wel om daarbij altijd nog een tweede slot, in de vorm van een disselslot of wielklem, te gebruiken en niet alleen op het kettingslot te vertrouwen.
Doeltreffend een aanhangwagen tegen diefstal beveiligen met een disselslot of wielklem
Kunt u uw aanhangwagen niet uit het zicht parkeren? Maak dan in ieder geval gebruik van een disselslot, bij voorkeur gecombineerd met een wielklem. Het disselslot voorkomt dat de aanhangwagen aangekoppeld kan worden. Als de wagen ook nog eens is voorzien van een wielklem kan deze ook niet worden verplaatst. Zo heeft een dief dus niet de gelegenheid om hem naar een plekje te duwen waar hij rustig, en uit het zicht, het disselslot kan saboteren.
Eén van de meest doeltreffende manieren om een aanhangwagen tegen diefstal te beveiligen is dus een slot. Er bestaan diverse sloten om een aanhangwagen tegen diefstal te beveiligen, maar het disselslot is wel het meest gebruikt. Met een disselslot op de koppeling wordt het een heel stuk moeilijker, zo niet onmogelijk, om een aanhangwagen aan, of af, te koppelen.
Disselsloten zijn er in verschillende uitvoeringen. Het meest eenvoudige disselslot is het zogenoemde tasjesslot. Dit is een metalen ‘huis’ dat over de disselkop wordt geplaatst waarna er een stalen pen doorheen wordt gestoken. Deze pen wordt daarna geborgd met een discusslot. De metalen doos voorkomt dat de handgreep van koppeling omhoog, en daardoor geopend kan worden. De stalen borgpen maakt het onmogelijk om de behuizing van het disselslot omhoog te trekken, of van de koppeling af te pakken.
Naast het tasjesslot kennen we ook het overdekslot. Hierbij wordt een metalen koker over de koppeling geschoven. Deze koker dekt, nadat deze is geborgd en afgesloten, het deel wat over de trekhaakkogel valt af. Dit slot is, net als het tasjesslot, simpel maar doeltreffend.
Foto toont een tasjesslot dat over de koppeling van een aanhangwagen is geplaatst.
Een aanhangwagen beveiligen én verzekeren tegen diefstal?
In Nederland valt een aanhangwagen, als deze is aangekoppeld, voor de aansprakelijkheid automatisch onder de WA verzekering van het trekkende voertuig. Hij hoeft dus niet apart te worden verzekerd. Dit wordt een ander verhaal als u uw aanhangwagen ook tegen diefstal wilt verzekeren. Diefstal en schade door inbraak vallen namelijk niet onder de WA verzekering en daarvoor dient u, indien gewenst, een aparte verzekering af te sluiten.
Vanzelfsprekend stellen verzekeringsmaatschappijen voor een dergelijke verzekering dat u uw aanhangwagen zelf wel goed tegen diefstal beveiligd. Hierbij wordt ook vaak de eis gesteld dat de gebruikte sloten voorzien zijn van een SCM keurmerk.
Wat is een SCM goedgekeurd aanhangwagenslot eigenlijk?
Disselsloten en wielklemmen voor aanhangwagens kunnen zijn voorzien van een Kiwa SCM (wat staat voor Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging) goedkeuring, maar wat wil dit nu eigenlijk zeggen? In Nederland houdt de instelling Kiwa SCM zich onder meer bezig met controleren en testen van systemen om diefstal en inbraak bij voertuigen te voorkomen. Voor disselsloten worden er bijvoorbeeld aanvalstesten, duurzaamheidstesten, stoftesten, vriestesten en zout/sproeitesten uitgevoerd. Als een slot deze testen doorstaat, en aan alle gestelde eisen voldoet, krijgt dit een SCM goedkeuring. Met deze SCM goedkeuring wordt het betreffende slot ook door verzekeringsmaatschappijen geaccepteerd voor een verzekering tegen diefstal van een aanhangwagen.
Bij voertuigen worden alarmsystemen meest vast ingebouwd, en wordt voor het betreffende systeem een SCM certificaat afgegeven. Disselsloten en wielklemmen vallen echter niet onder ingebouwde (elektrische) alarmsystemen, en ze hoeven ook niet permanent bevestigd te zijn op één en dezelfde aanhangwagen.
In feite horen ze dus niet bij één specifiek voertuig of aanhangwagen. Deze zogenoemde mechanische beveiliging krijgt dan ook geen certificaat, maar is in plaats daarvan voorzien van een SCM goedkeuringsnummer voor het type slot. Daarnaast krijgen deze sloten een stickertje mee met daarop het SCM goedgekeurd logo en een nummer dat specifiek voor dat betreffende slot is. Dit nummer begint met de combinatie P3 waarna er nog zeven cijfers volgen. Dit dient u goed te bewaren bij uw verzekeringspapieren.
Foto toont een disselslot met SCM goedkeuring dat op de koppeling van een aanhangwagen is bevestigd.
Altijd kunnen zien waar uw aanhangwagen is?
U kunt uw aanhangwagen ook nog voorzien van een GPS tracker. Zo kunt u altijd zien waar deze zich bevindt. Ook als uw aanhangwagen gestolen blijkt te zijn kan dit dus een goed hulpmiddel zijn om te kunnen achterhalen waar de wagen is. Het is natuurlijk wel zaak dat deze tracker op een plek is bevestigd waar hij niet direct in het zicht zit, en daardoor dus makkelijk door een dief gevonden en gesaboteerd kan worden.
Het is helaas een utopie om te denken dat uw aanhangwagen nooit gestolen kan worden
Hoe goed u uw aanhangwagen ook tegen diefstal beveiligd, het is een utopie om te denken dat deze nooit door het dievengilde kan worden mee genomen. Met de genoemde maatregelen maakt u het een dief echter wel een heel stuk moeilijker. De kans dat een dief verder kijkt, en uw aanhangwagen laat staan waar hij staat, is dan ook een stuk groter.
Wat te doen als uw aanhangwagen wel wordt gestolen?
Als uw aanhangwagen in Nederland wordt gestolen moet u aangifte doen bij de politie. Dit kan alleen telefonisch bij het landelijk aangifteloket gestolen voertuigen. Zorg ook dat u de kentekenpapieren bij de hand hebt wanneer uw wagen een eigen kenteken heeft.
Wanneer uw aanhangwagen in het buitenland wordt gestolen moet u direct aangifte doen bij de plaatselijke politie. De kans is namelijk groot dat de wagen daar nog in de buurt is. De diefstal van uw aanhangwagen wordt in dat geval ook internationaal bekend gemaakt, zodat er ook in omringende landen naar uw wagen wordt uitgekeken.
Bij terugkomst in Nederland moet u ook hier melding van de diefstal doen bij het landelijk aangifteloket gestolen voertuigen.
Hoe kunt u een gestolen aanhangwagen herkennen?
Veel gestolen aanhangwagens worden via verkoopsites en sociale media te koop aangeboden. Als u nu op zoek bent naar een tweedehands aanhangwagen loopt u natuurlijk het risico om een gestolen exemplaar te kopen. Bij een merkdealer wordt altijd gecontroleerd of een, ter inruil aangeboden, aanhangwagen daadwerkelijk toebehoort aan de klant. Hierbij wordt onder meer gecontroleerd op aanwezigheid en juistheid van het chassisnummer en andere relevante zaken.
Om te voorkomen dat u een gestolen aanhangwagen koopt kunt u, bij een aanhangwagen met eigen kenteken, een kentekencheck op de website van de RDW doen. Als de betreffende wagen is gestolen wordt dit vermeld in de gegevens van het betreffende kenteken. Bedenkt u zich wel dat het tot twee dagen kan duren, voordat een melding van diefstal in het kentekenregister is doorgevoerd.
Een aanhangwagen met een bruto totaalgewicht van meer dan 750kg heeft altijd een eigen kenteken en moet dus ook voorzien zijn van een gele kentekenplaat. Ontbreekt deze plaat, of heeft de wagen een witte plaat? Dan moeten er sowieso alarmbellen gaan rinkelen.
Vanaf 29 oktober 2012 is elke aanhangwagen voorzien van een eigen COC certificaat. Dit certificaat wordt éénmalig door de fabrikant verstrekt, en vermeldt onder meer het Europese goedkeuringsnummer, gegevens van de fabrikant, specificaties van de wagen, het chassisnummer van de wagen en waar dit is ingeslagen. Als een verkoper dit COC certificaat niet kan overleggen moet u op uw hoede zijn. Ook als het chassisnummer niet terug is te vinden op de aanhangwagen, of zichtbaar is aangepast, moet u op uw hoede zijn.
Is een aangeboden tweedehandsje te mooi om waar te zijn? Bij twijfel altijd laten staan! Er is een ruim aanbod van tweedehands aanhangwagens en de keuze is dus ook groot. Ga liever kijken bij een andere aanhangwagen dan er één te kopen die achteraf gestolen blijkt te zijn, en u zich voor de wet aan heling schuldig hebt gemaakt.