Verplichte APK voor aanhangwagens! Zin of onzin?

De EU heeft besloten dat er voorlopig geen verplichte keuring komt voor aanhangwagens tot 3500kg. Sommige landen zoals bijvoorbeeld Duitsland en België hebben wel een verplichte keuring op geremde en gekeurde aanhangwagens tot 3500kg.

Voordelen van een verplichte APK op aanhangwagens

De Bovag pleit voor een verplichte APK voor aanhangwagens en hanteert als voorbeeld een losgetrild neuswiel. Nu is dit inderdaad levensgevaarlijk, maar tegelijkertijd een gebruikersfout, dus dat los je niet op met een verplichte APK. Daarnaast bestaat voor het grootste deel van de aanhangwagens geen register, dus hoe ga je die keuringen in de praktijk uitvoeren en registreren?

Wel is een verplichte keuring een oplossing voor die oude aanhangwagentjes die nu nog wel de weg op gaan. Aangezien deze aanhangwagens vrijwel altijd ongeremd tot 750kg zijn, en geen chassisnummer hebben, is controle, en dus naleving, simpelweg onmogelijk.

Het voordeel van een verplichte APK is dus vooral voor de Bovag leden, immers een verplichte keuring mag alleen door een beperkte groep bedrijven worden uitgevoerd.

Oude gebruikte tandemas aanhangwagen

Nadelen van een verplichte APK keuring voor aanhangwagens

Een verplichte APK zorgt vooral voor veel extra kosten, veel rompslomp en schijnveiligheid. Praktisch gezien zou het bij de geremde en gekeurde aanhangwagens met eigen kenteken nog wel ingevoerd kunnen worden. Voor de grootste groep aanhangwagens, de ongeremde aanhangwagens die met een witte kentekenplaat gereden worden, kan de controle echter niet eens ingevoerd worden.

Goed en veilig gebruiken van uw aanhangwagen

Natuurlijk is goed onderhoud van een aanhangwagen belangrijk, net als juiste belading en gebruik. Indien u een aanhangwagen gebruikt met mankementen, of overbelading, en u veroorzaakt een ongeluk, dan bent u aansprakelijk. In plaats van weer een verplichte keuring met alle kosten en problemen in te voeren kan er beter een bewustzijnscampagne worden gevoerd om mensen op de hoogte te stellen van de noodzaak om veilig met een aanhangwagen op pad te gaan. Wij hebben een grote hoeveelheid informatie over het juist en veilig gebruiken van uw aanhangwagen.

Onderhoud van uw aanhangwagen

Aanhangcars heeft een eigen werkplaats met ervaren monteurs om dit onderhoud goed uit te kunnen voeren. Bij het onderhoud van een kleine ongeremde aanhangwagen kan echter heel veel eenvoudig zelf gedaan worden. Onze checklist voor een tweedehands aanhangwagen kunt u ook voor het onderhoud gebruiken. Oude uitgedroogde banden moeten uiteraard vervangen worden, maar ook dat kunt u eenvoudig zelf zien. Zitten er droogtescheurtjes in de zijkant van de band? En is de band ouder dan 7 jaar? Check voor de productiedatum ook de DOT code op de band. Dan is vervanging noodzakelijk.

Voor geremde aanhangwagens adviseren wij om ten minste elke 2 jaar of 20.000km een onderhoudsbeurt uit te voeren. Aanhangcars kan deze onderhoudsbeurt voor u uitvoeren. Wij controleren de gehele wagen en doen een prijsopgave wanneer blijkt dat er zaken vervangen of gerepareerd moeten worden. Door periodiek onderhoud uit te voeren zorgt u ervoor dat uw aanhangwagen in topconditie blijft.

Copyright © 2024 Aanhangcars B.V., alle rechten voorbehouden.